Wie van plan is om een onderneming te starten is benieuwd naar het antwoord op de vraag: wat kost een boekhouderOnline Boekhouders werkt op een correcte, efficiënte en kostenbewuste manier aan jouw boekhouding.

Startende ondernemingen, stellen zich vaak de volgende vragen. Wat kost een boekhouder nu eigenlijk? En hoe komt het dat bepaalde zaken zo duur zijn? Zijn alle boekhouders even prijzig? En in wat zit het prijsverschil? In dit artikel geven wij jullie wat meer toelichting. De kostprijs is afhankelijk van de grootte van de opdracht, en dus het werk die boekhouders aan je dossier zullen hebben.

Wat kost een boekhouder? Factoren die het tarief bepalen.

Hieronder enkele factoren die het werkvolume, en dus ook het tarief, bepalen:

  • Type van de onderneming (éénmanszaak, vennootschap of vzw). Een vennootschap behoeft meer formaliteiten en betekent dus meer werk.
  • Grootte van de onderneming: opmaak jaarrekening nodig of niet?
  • Volume van het aantal te verwerken documenten, bijvoorbeeld het aantal aan- en verkoopfacturen, bankuittreksels, kasboeken, etc..
  • Het feit of je al dan niet onder een speciale regeling valt, bijvoorbeeld de btw-vrijstellingsregeling.
  • Afspraken omtrent werkverdeling, bijvoorbeeld zaken die je zelf doet/kan doen.
  • Het feit of je personeel in dienst hebt.
  • De complexiteit van het dossier.
  • Bepaalde specifieke wensen, bijvoorbeeld adviezen inzake financiering, investeringsadvies, etc..

Maar wat kost een boekhouder nu? Pas na antwoord op deze vragen zal je een correcte inschatting kunnen maken. Vergeet ook niet dat een boekhouder bepaalde (wettelijk verplichte) kosten moet doorrekenen. Bijvoorbeeld: voor de neerlegging van de jaarrekening zijn er vaste tarieven, en aangezien deze neerlegging verplicht is voor de meeste vennootschappen, is het een kost die boekhouders eerst zullen voorschieten, om dit bedrag vervolgens door te rekenen. Hiermee hou je dus best rekening bij het vergelijken van tarieven.

Forfaitair bedrag

De meeste boekhouders werken met een forfaitair bedrag dat wordt afgerekend per maand of per kwartaal. Sommigen werken aan een vast uurtarief. In dat geval betaal je enkel voor het aantal uren die ze aan je dossier hebben gewerkt. Uurtarieven kunnen ook verschillen naargelang het soort werk. Zo zal administratief werk goedkoper zijn dan een uur advies. Er bestaan geen wettelijk vastgestelde tarieven. Dit betekent dat alle boekhouders hun eigen tarief kunnen bepalen. Maak dit bespreekbaar, zodat er later geen misverstanden ontstaan. Kortom, wat kost een boekhouder blijkt een moeilijke vraag te zijn waarop geen eenduidig antwoord bestaat. Een goede communicatie met is van essentieel belang!

Wil je graag online boekhouden, dan ben je bij Online Boekhouders aan het juiste adres. In samenwerking met jou werken wij op een correcte, efficiënte en kostenbewuste manier aan jouw boekhouding. Aarzel niet om ons te contacteren.

Auteur: Tom Dewaele, zaakvoerder Online Boekhouders en erkend boekhouder-fiscalist BIBF