Heb je een boekhouder nodig?

Is het verplicht?

Nee. Wettelijk verplicht moet je geen boekhouder in de arm nemen. Als je zelf wat van boekhouding kent, kun je je eigen boekhouding beheren en een goed boekhoudpakket en wat basiskennis bedrijfsbeheer.

Wat met al die regels en wetten?

Daar wordt het dus heel ingewikkeld. De fiscale wetgeving is op zich al niet eenvoudig, en daarbij komen er ook nog heel wat boekhoudprincipes kijken. Je moet dus goed op de hoogte zijn van alle wetten en principes, en deze op de voet blijven volgen, want deze kunnen in een vingerknip wijzigen. Een erkende boekhouder daarentegen is verbonden met een officieel instituut voor accountants. Ze zijn in principe altijd op de hoogte van de meest recente regelgeving.

Focus op je zaak

Het kan niet genoeg benadrukt worden. Zelfstandigen verdrinken in de administratie. Meestal brengt de administratie doen zelf niet veel op, maar moet je er wel erg veel tijd aan besteden. Een onderneming moet zich kunnen bezighouden met haar activiteiten. Een zaakvoerder moet er kunnen zijn voor de klant. In de meeste gevallen is het aanbevolen om met en boekhouder samen te werken die alle tools en kennis heeft om je in raad en daad bij te staan, en jouw zaak te doen groeien.