Een onoverzichtelijke hoop documenten en papieren | Foto door Wesley Tingey op Unsplash

Zelf je boekhouding doen? Voordelen en nadelen.

Zelf je boekhouding doen. Doen of niet?

  • Overzicht behouden op je financiële status zonder dat het tijdrovend wordt
  • Kleine fouten voorkomen om grote boetes te vermijden
  • Troeven van online boekhouden

‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’, het is een Cruijffiaanse uitspraak die menig voetbalsupporter bekend in de oren klinkt. Ook ondernemers die zelf boekhouding doen in Excel of zelf online boekhouden krijgen op dit speelveld te maken met voordelen en nadelen. We zetten ze voor je op een rij zodat je de bal niet misslaat maar scoort met je zaak én het bijhorende cijferwerk.

Zelf boekhouding doen: voordelen

Er zijn enkele voordelen verbonden aan zelf boekhouding doen. Hier volgen er enkele.

Beslissingen nemen op het juiste moment

Als je beslist zelf de boekhouding te doen, dan heb je een goed overzicht over de financiële status van je zaak. Ideaal om op het juiste moment de juiste beslissing te nemen als zaakvoerder.

Kosten besparen

Ga je zelf de boekhouding doen, bespaar je op een accountant of boekhouder. Wat niet betekent dat zelf boekhouden volledig gratis is. Zoals gezegd is het dan aan te raden een boekhoudprogramma of boekhoudsoftware voor online boekhouden aan te schaffen om alles makkelijk en overzichtelijk bij te houden.

Altijd je cijfers bij de hand

Kies je voor zelf online boekhouden dan heb je je cijfers 24/7 bij de hand via je smartphone, tablet of pc. Heel wat van die programma’s kan je combineren met een facturatiemodule of zelfs een koppeling met je bank. Zo zit al je administratie samen en wordt zelf boekhouding doen wat makkelijker.

Zelf boekhouding doen: nadelen

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan zelf boekhouding doen. Wij sommen ze voor jou op.

Op de hoogte blijven van de voordeelregels

Wordt je zaak groter of wil je investeren? Laat je dan bijstaan door een boekhouder en vermijd boetes! Een boekhouder voor ondernemers is immers beter op de hoogte van de voordeelregels. Zo verdient de extra kost voor een boekhouder zichzelf efficiënt terug.

Kleine fouten en grote boetes

Is je boekhouding vrij complex, dan kan zelf boekhouding doen in Excel vrij ingewikkeld worden met fouten tot gevolg. Een belastingclaim omwille van fouten in de boekhouding komt helaas vaker voor dan je denkt. Als kleine zelfstandige kan je zelfs ten onder gaan aan de boetes!

Tijdrovende karwei

Als zelfstandig ondernemer werk je lange dagen en meestal ook meer dan 5 dagen op 7. Zelf de boekhouding doen is dan een tijdrovende karwei dat er vaak te veel aan is. Zeker als starter of met een eenmanszaak. Online boekhouden is wel minder tijdrovend dan wanneer je aan de slag gaat met Excel, maar je moet er wel consequent mee bezig zijn om de cijfers te laten kloppen.

Online boekhouders: toegevoegde waarde

Online boekhouders slaat de brug tussen de voordelen en nadelen van zelf boekhouding doen. Wil je toch een deel van het werk zelf in handen nemen? Dat kan. Of liever gewoon mee volgen? Dat kan ook. Je hebt realtime zicht op je cijfers zonder heel de tijd in de boeken te zitten. We helpen je ook bij de interpretatie van je cijfers zodat je altijd de juiste beslissingen neemt. Onze focus ligt op online samenwerking, transparantie en communicatie waarbij je enkel betaalt voor de gevraagde diensten. Ook kostenbesparend dus.

Klaar voor de boekhoudkundige aftrap? Leer meer over online boekhouden of contacteer ons voor een gratis demo.